l l l
fb fb

Terug naar school! 6 tips

schoolVanaf 11 mei gaan de basisscholen weer (gedeeltelijk) open. De meeste kinderen zullen ongeveer 50% van de tijd naar school gaan en de andere helft van de tijd thuisonderwijs volgen. Veel scholen zijn op dit moment aan het puzzelen hoe zij dit zo goed mogelijk kunnen organiseren. Zorg dat je als ouders goed op de hoogte bent van de richtlijnen van de school van je eigen kinderen.

We hebben nog twee weken om onze kinderen voor te bereiden op het weer naar school gaan. Hoe kun je hen hier als ouder bij helpen?

Trias Pedagogica geeft 6 tips!

•    Blik terug op de afgelopen periode. Vraag je kind wat hij/zij het leukste vond van de afgelopen weken en kijk daar nog eens samen op terug. Probeer te focussen op het positieve: dit kan je kind moed en vertrouwen geven.

•    Praat met je kind over de nieuwe start. Wat vind je kind ervan om weer naar school te gaan? Waar heeft het het meeste zin in? Zijn er ook dingen waar het tegenop ziet? Door erover te praten, blijven eventuele zorgen niet in het hoofd rondgaan en worden deze minder groot.

•    Zorg dat je kind alvast in de juiste stemming komt. Je kunt samen iets kleins kopen, zoals bijvoorbeeld aan een pen of een sleutelhanger. Of je maakt bijvoorbeeld een mooie tekening voor de juf en/of klas. Zo kun je je kind alvast voorbereiden op school.

•    Denk na over aanpassingen in het dagschema. Als de kinderen straks weer naar school gaan, vraagt dit om een aanpassing in het dagschema van zowel ouders als kinderen. Bedenk alvast hoe je het wilt aanpakken, wat er allemaal moet gebeuren en maak eventueel een lijstje of planning als dit je helpt. Het zou kunnen dat er extra huiswerk verbonden zit aan het weer naar school gaan. Wees je hier als ouder bewust van en houd hier ook rekening mee in het dagschema.

•    Zorg voor een ontspannen start. Start de eerste schooldag positief. Laat je kind bijvoorbeeld een mooie outfit aantrekken of zorg voor een extra lekker ontbijtje. De eerste week zal je kind best moe zijn. Zorg dan ook voor extra momenten van rust en ontspanning in de eerste weken.

•    De eerste dag/week zit erop. Wat nu?  Besteedt als ouder extra aandacht aan hoe de kinderen hun eerste dag/week op school weer hebben ervaren. Hoe was het om weer naar school te gaan? Hoe was het om de klasgenootjes en leerkracht weer te zien? Wat hebben ze gedaan op school?

Succes én veel plezier - met voorbereiding en met school!

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Actueel

Social Pact Partner

Trias Pedagogica is samenwerkingspartner van Social Pact, een alliantie van bewoners, maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en professionals uit Amsterdam Zuidoost.  |  lees meer »

Training Intercultureel Vaderschap

Praktische training hoe betrek je vaders bij de opvoeding voor professionals van arts tot OKT  |  lees meer »

Agenda

Er zijn momenteel geen berichten online (met deze selectie)...

Artikelen

Ouders steunen ouders bij opvoedproblemen

Ouders kunnen veel baat hebben bij een uitwisseling van ervaringen met andere ouders. Op basis van gelijkwaardigheid komen ze vaak tot mooie oplossingen voor hun opvoedproblemen, blijkt wel bij twee bijzondere initiatieven in Groningen en Amsterdam. Artikel in Augeo Magazine, auteur Annette Wiesman.  |  lees meer »

Trias Pedagogica
Wilhelminaplantsoen 1B
1111 CJ Diemen

+31(0)6 - 148 487 30
 |  info@triaspedagogica.nl e-mail